Tomaj

Balaton Maraton

#6
Balaton Maraton

A tonhal a világ összes tengerében megtalálható, nagyon jó felépítésű, és felettébb mód gyors úszó hírében áll.
Gyorsaságáról csak annyit, hogy egy ősi monda szerint, egyszer egy tonhal a Vörös-tenger partjánál annyira megijedt egy a feléje kitárt karokkal közeledő, Mózes nevezetű embertől – valószínűsíthető, hogy puszta kézzel akarta őt kifogni – hogy úszóit a habokba vetve oly gyorsan átszelte a tengert, hogy a víz kettényílt mögötte. (a halak szerint)
Ennek a csodás eseménynek az emlékére rendezik meg minden 4. évben a Balaton Maraton-t.

Idén – mint a múltban már annyiszor – a világ több pontjáról érkeztek versenyzők. Közelebbről vonaton, távolabbról repülővel az égbolton keresztül vágtak neki a nagy utazásnak. Mivel a halak nem szárazföldi élőlények, nyilván, hogy akváriumokban, az idősebb kísérők pedig antikváriumokban érkeztek a helyszínre.

A Balaton Maraton tulajdonképpen egy szokványos horgász versenynek látszana, ha nem mindenki a halaknak drukkolna.
A verseny célja, hogy a halak a horgászokat pácban hagyva még véletlenül se akadjanak horogra, valamint, hogy minél látványosabb meneküléseket valósítsanak meg.
A menekülések különlegesebbnél-különlegesebb rafinériáit a zsűri értékeli.
Ez alapján kerül ki a győztes a verseny végén pontyozásos alapon. Akinek a végén a legtöbb pontya van az a nyertes.
A zsűri víz alatti páholyokból szemlélve pontyozza a szebbnél szebb menekülési taktikákat.
A zsűrit idén is a híres família Buborék elnökölik. További tagok: Paradicsomos hering, tőle nem sok pontyot várhatunk. Horton az elefántfóka a jeges északi tekéről, Csuka Mónika Sóstóról és Sziréna a déltengeri sellőkülönítmény oszlopos tagja.

A versenyen a következő tonhalak képviseltették magukat, a teljesség igénye nélkül:
Amerikából a híres neves Washington és az öregecske Boston, Franciaországból Zseton, Angliából Newton és kedvese Darlington, valamint a gyönyörű testvérpár, a két Middleton.

Megjegyzés: Newton egy alapvetően nyugodt hal volt, míg meg nem ismerte Darlington-t.
Megismerkedésük után nem sokkal alkotta meg első törvényét, miszerint,
Minden test nyugalomban marad vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, míg ezt az állapotot egy másik test vagy mező (esetünkben Darlington) meg nem változtatja.

Magyarországot a többszörös győztes Márton képviselte.
Versenyzőtársa Kataton pszichológiai felkészítése sajnos nem az elvártak szerint alakult, ezért nem tudott indulni a versenyen.
Houston és Kripton űrbéli elfoglaltságuk miatt nem vett részt a versenyen. Épp vizet kerestek a Pluton.

Az esemény megnyitóján a nevezetes énekes Bariton és az új hullám képviselői a Neoton, a híres zeneszerző Dalton szerzeményét adta elő.
Majd Remington durrantására indult el a a rajton felsorakozott mezőny.
A parton fellelhető nézőtéren számos tini Tonikra szomjazott, ételek közül a roston sült, krutonnal fogyott a legjobban.
Ebben az évben, mint a verseny történetében még mindig, egyetlen ton eszén se tudtak kifogni, és senkit se hálóztak be a horgászok.

A verseny győztese idén a csodás farúszóiról méltán híres Middleton kisasszony lett, aki kecsesen siklott ki az őt üldözők kezei közül, akik a végén nem láttak a pipától mérgükben.
A második Newton lett, akinek képtelenek voltak keresztülhúzni a számításait.
Többen fogadtak rá, hogy Zseton tétlen lesz és horogra kerül, de végül ő szerezte meg a harmadik helyet.
A veterán Boston egy vasbeton árnyékában hűsölte végig a versenyt, így ponty nélkül maradt.

Márton egyik pontyot szerezte a másik után, de vesztére találkozott Darlingtonnal aki kibillentette a lendületes fiatal versenyzőnket az egyensúlyából, így csak hátulról szemlélte a mezőnyt.

A viharvert, végletekig kifáradt horgászok a parton zokogták össze könnyeikkel egymás vállát, és bosszankodtak, hogy megint a tonhalak fogtak ki rajtuk. És ez a halatlan eset már megint tengernyi újság címlapján lesz látható. Mint, minden alkalommal mindegyikük kapott egy-egy kukoricát (tengerit) és egy az ajtóra akasztható műanyag, Neoton slágereket éneklő műhalat vigaszdíjul.

Versenyzőink közül idén se került senki serpenyőbe. Este még részt vettek az ünnepélyes díjátadón, megvárták a tonbola húzást, majd reggelig mulattak és időtlenkedtek.
Majd másnap mindenki visszatért megszokott tengerének hullámai közé, hogy eddzenek a következő Balaton Maratonra.

Na ezért nem hallottatok még olyat, hogy a Balatonból valaha is tonhalat fogtak volna ki.

Köszönetnyilvánítás:
A verseny biztonságos lebonyolítására a TEKnősök vigyáztak.
A hangfelvételek a Hungaroton stúdiójában készültek.
A képminőséget a Videoton biztosította.
Bakeliton kiadta a Magneoton.

H.T. és H.T.-né – Jó éjszakát gyerekek!

Nem lehet hozzászólni.